Georgië: must-see’s, vervoer, accommodatie, eten en prijzen:
“Georgië? Wat moet je dáár dan?”, word je ongetwijfeld gevraagd wanneer je dit land als volgende reisbestemming noemt. Maar weinig mensen weten dat dit Oost-Europese land prachtige natuur heeft, hartstikke goedkoop is en je er gewoon veilig kunt reizen. In dit artikel lees je alles over backpacken in Georgië.
Vliegen naar Georgië
Georgië is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar. Vanaf Schiphol vliegt Georgian Airways met een codeshare van KLM twee keer per week van en naar Tbilisi. Als deze dagen je niet uitkomen, zijn er alternatieve vluchten met Ukraine International Airlines via Kiev of Turkish Airlines via Istanbul. Je hebt dan meer flexibiliteit in dagen en tijden, maar bent wel langer onderweg vanwege de overstap.
Het moderne vliegveld van Tbilisi is een halfuur tot een uur van het centrum gelegen en goed bereikbaar met bus of taxi. Bus #37 pendelt 24 uur per dag tussen het vliegveld en het centrum van Tbilisi. Een buskaartje kost 0,50 GEL en dient gepast betaald te worden, want de chauffeur heeft geen wisselgeld. Een taxi kost 25 GEL, al zullen chauffeurs hun best doen meer te vragen. Geld pinnen of wisselen kan bij verschillende banken in de aankomsthal.
Een visum is voor de meeste nationaliteiten, waaronder alle landen in Europa, niet vereist.
Tbilisi
Voor de meesten zal een reis naar Georgië dus beginnen in Tbilisi. Deze hoofdstad komt met 1,5 miljoen inwoners al gauw druk en chaotisch over, maar met name de oude binnenstad is erg sfeervol, hip en gezellig. Overal kom je koffietentjes, restaurants en spontane wijnproeverijen tegen – de Georgiërs laten je hier graag kennismaken met hun rijke gastronomie. Tbilisi biedt verder vooral een interessante mix van oud en nieuw: forten, kerken en zwavelbaden worden afgewisseld met een kabelbaan, glazen bouwwerken en de ultramoderne Bridge of Peace.
In de oude binnenstad van Tbilisi kun je alles lopen, daarbuiten ben je aangewezen op de metro, marshrutka en taxi. Het metronetwerk is met twee lijnen eenvoudig, maar efficiënt. Alle stations zijn ook in het Engels aangegeven en de lokale OV-chipkaart (Metromoney) kun je aan de balie kopen. De marshrutka (bus) is een wat grotere uitdaging omdat vrijwel alles in het Georgisch is aangeduid. Bij taxi’s zul je moeten onderhandelen over een prijs, want op meter gaan de chauffeurs toch niet rijden. Voor Tbilisi heb je aan twee dagen ruim voldoende en vanuit hier heb je allerlei mogelijkheden (bus, taxi, trein of vliegtuig) om de rest van het land te bezoeken.
Kazbegi (Stepantsminda)
Kazbegi (nieuwe naam: Stepantsminda) is slechts een paar uur van Tbilisi gelegen en één van de highlights van Georgië. Deze schitterende regio is verbonden via de Georgian Military Highway, een route die al een ervaring op zichzelf is. In mijn artikel over Kazbegi en de Georgian Military Highway lees je hier alles over.
Gori
Gori staat bekend om drie dingen: een propagandistisch museum dat volledig gewijd is aan Jozef Stalin, het nabijgelegen Uplistsikhe (zie hieronder) en de tragische dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in 2008. Klinkt allemaal niet erg vrolijk, maar voor een dag is dit kleine stadje een prima stop. Het Stalinmuseum ligt midden in de stad en vertelt een ongelooflijk eenzijdig verhaal over de dictator, die in Gori geboren is. Een kritische noot is hier ver te zoeken, maar dat maakt het ironisch genoeg juist zo’n bijzonder museum. De propogandamachine is voor een entree van 10 GEL dagelijks geopend.
Uplistsikhe
In het nabijgelegen Uplistsikhe ga je wat verder de geschiedenis in: deze grottenstad is één van de oudste nederzettingen van Georgië. Sommige bouwwerken dateren van 3000 jaar voor Christus. Je kunt hier vrij rondlopen, maar om echt te snappen wat je ziet, kun je het beste een gids of audiotour nemen. De toegang tot Uplistsikhe is 5 GEL. De locatie is een kleine 15 kilometer van Gori en een taxi is de snelste optie indien je geen eigen vervoer hebt. De meeste chaffeurs vragen 30 GEL voor heen en terug, waarbij ze een uur op de parkeerplaats wachten. Een taxi delen met andere reizigers is dan uiteraard het meest voordelig.
Mtskheta, Tusheti, Batumi & Kakheti
Deze plekken heb ik in verband met tijdsgebrek helaas zelf niet kunnen bezoeken, maar zijn na bovenstaand lijstje mooie bestemmingen. De voormalige hoofdstad Mtskheta ligt vlakbij Tbilisi en kan eenvoudig als dagtrip worden gedaan. Tusheti is ook zo’n schitterend natuurgebied, maar vanwege sneeuwval alleen in de zomermaanden te bereiken. Batumi is dé kustplaats van Georgië en gelegen aan de Zwarte Zee. Tenslotte staat Kakheti bekend om de wijnen; de hoofdstad Telavi is daarbij een goede uitvalsbasis.
Prijzen in Georgië
Georgië is een bijzonder goedkope reisbestemming. De prijzen liggen op het niveau van Oost-Europa of zelfs nog daaronder. Gemiddeld was ik zo’n € 30 per dag kwijt. Accommodatie kun je zelf zo duur maken als je wilt, al moet je er wel rekening mee houden dat de standaarden een stuk lager liggen dan in ons deel van Europa. Vervoer wordt alleen duur wanneer je (veel) gebruik maakt van taxi’s of privéchauffeurs, want de trein of bus zijn hartstikke goedkoop.
Een indicatie van prijzen (oktober 2018):
- Avondeten: 10-30 GEL per persoon
- Fles water: 0,50 GEL
- Bier: 3 GEL
- Hotel: 100 GEL per nacht per kamer
- Guesthouse: 40-80 GEL per nacht per kamer
- Marshrutka van Tbilisi naar Kazbegi: 10 GEL
- Shared car naar Kazbegi inclusief stops: 20 GEL
- Shared car van Tbilisi naar Gori: 5 GEL
- Marshrutka van Zugdidi naar Mestia: 20 GEL
- Dagtrein 1e klas van Zugdidi naar Tbilisi: 23 GEL
- Taxi van Mestia naar Ushguli: 150 GEL
- Toegang musea en sightseeing: 5-10 GEL
- Metro of bus in Tbilisi: 0,50 GEL per rit
In Georgië zijn volop pinautomaten aanwezig die ook Maestro accepteren. Daarnaast kun je op toeristische plekken zowel met creditcard als je pinpas betalen. Neem je euro’s mee uit Nederland, dan vind je op vrijwel elke straathoek een wisselkantoor om geld te wisselen. De wisselkoersen verschillen vaak nauwelijks van elkaar en zijn zelfs beter dan wat je eigen bank zou geven wanneer je pint.
Eten
Eten in Georgië laat zich het beste omschrijven als shared dining, waarbij je allerlei gerechten besteld en vervolgens op je eigen bord schept. De keuken wordt gekenmerkt door een overmatig gebruik van kaas en deegwaren. Het is een gevalletje love it or hate it, waarbij je vanwege het gebrek aan variatie goed af bent als je in de eerste categorie valt. Tbilisi vormt daarop een uitzondering, want daar vind je zelfs veganistische eettentjes.
Beroemd in de Georgische keuken zijn in elk geval de khachapuri (een met kaas gevuld brood) en kinkhali, die zich het best laat vergelijken met dumplings of ravioli. Aan deze twee gerechten heeft de gemiddelde Georgiër vaak genoeg. Kijk dan ook niet raar op als in een restaurant een bord met 15 stomende kinkhali’s voorbijkomt en vervolgens door één persoon weggewerkt wordt. Groenten vind je in avondmaaltijden niet snel terug, al staan zeer eenvoudige salades vaak wel op de menukaart. Op de markt daarentegen is het wel heel makkelijk om aan verse groenten en fruit te komen.
Vervoer: marshrutka en trein
Het vervoer in Georgië is goedkoop, maar traag. Echte snelwegen zijn er nauwelijks en hoewel chauffeurs dan alsnog met 90 km/u over bergpassen vliegen, ben je al gauw uren in een bus, trein of shared car onderweg om van A naar B te komen. Ervan uitgaande dat je geen eigen huurauto hebt (wat uiteraard wel een optie is) en op een dusdanig budget reist dat een privéchauffeur er niet in zit, dan ben je in in dit land aangewezen op een marshrutka (minibus) of trein.
Marshrutka’s vind je vrijwel overal waar je komt of waar je heen wilt. Deze minibusjes vormen het voornaamste manier vervoer voor locals en pendelen tussen steden of dorpjes. Vaak vertrekken ze vanaf een busstation of anders, in een dorpje als Ushguli en Mestia, vanaf het centrale plein. De werking is eenvoudig: je zegt waar je heen wilt, je krijgt een bus toegewezen en vervolgens wacht de chauffeur tot er voldoende passagiers zijn. Dat laatste gaat of heel snel (op een drukke of toeristische plek), of heel langzaam en kan dan zomaar een paar uur duren. Houd daar rekening mee in je planning, zeker als je op de minder toeristische plekken komt.
Een prachtig, veel comfortabeler en zelfs goedkoper alternatief is de trein. Hét grote nadeel: het aantal treinen per dag in Georgië ligt ongeveer gelijk aan wat de NS in 10 minuten doet. Oftewel: het moet maar net in je planning passen. Maar als dat het geval is (zie dienstregeling van treinen in Georgië), dan kan ik dit absoluut aanraden. Je zit niet opgevouwen op de de achterbank en kunt rondlopen, je ziet wat van het landschap en het is hartstikke goedkoop. Met name op de route Tbilisi – Zugdidi/Batumi kan het een interessante optie zijn.
Ook met alle tours van Touringo travel krijgt u gratis privé transfer naar alle hoeken van Georgië.
Bron: Modern Traveller
0 Comment