Waarom jij je volgende vakantie richting Georgië moet trekken
Zee en bergen, een vertederend vriendelijke bevolking, uitzichten als perfecte Instagramfoto’s en een bruisende hoofdstad… Georgië is een plek om naar terug te blijven keren. Na een reis door dit land weet ík in ieder geval zeker dat mijn afscheid niet voor altijd zal zijn.
Toch kwam ik vooral Russische en Turkse toeristen tegen die in Georgië vakantie vierden. De meeste Europeanen geven hun centen blijkbaar toch nog liever uit aan een Spaans of Kroatisch avontuur. Sterker nog, toen ik thuis vertelde waar ik was geweest, konden weinig mensen zich er iets bij voorstellen.
Voor velen nog onontdekt dus, deze reisbestemming. Maar van de eerste local in Tbilisi die alles uit zijn handen liet vallen om mij de weg te wijzen, tot de adelaars die langs me scheerden tijdens het paragliden bij het dorpje Gudauri: ik kan genoeg redenen opnoemen om een bezoek aan Georgië op je lijstje te zetten.
Stukje geschiedenis
Een beetje context, wat voor land is Georgië eigenlijk? Om te beginnen heeft het een wervelende geschiedenis. Het is het eerste land buiten Afrika waar resten van beschaving zijn gevonden, de Oude Grieken stichtten er al handelsposten, het was het tweede land dat officieel Christelijk werd en was ooit in handen van het islamitische Arabische Rijk. Sowieso is Georgië vaak verscheurd door oorlogen. Niet zo gek; een prachtig, vruchtbaar gebied met toegang tot de Zwarte Zee is voor veel naties reden om landjepik te spelen.
Welvarend door Sovjettoerisme
In 1921 werd het ingelijfd door de Sovjets, iets waar het niet eens zo heel slecht vanaf kwam. Georgië was relatief onafhankelijk van Moskou en het welvarendste land van de Sovjetunie. Onder andere vanwege de bloeiende landbouw (granaatappels, citrusvruchten en wijn in overvloed) en omdat de Zwarte Zeekust een geliefde vakantiebestemming was voor hooggeplaatste figuren. Opmerkelijk: het land was in die tijd toonaangevend op het gebied van mode. Het Parijs van de Sovjetunie, so to speak.
Romantische grandeur van vroeger
Na het uiteenvallen van de Sovjetunie stortte ook de Georgische economie in. Werkeloosheid, armoede en verval kregen de overhand en dat maakte het land niet de meest aantrekkelijke vakantie bestemming. Maar tegenwoordig gaat het beter en heeft het land weer ruimte om te moderniseren. Dit alles zie je terug: de grandeur uit vroeger tijden (denk waanzinnige kastelen), romantische, door klimop overwoekerde ruïnes in klinkerstraatjes en moderne architectuur ontmoeten elkaar in steden als Tbilisi en Batumi.
Vakantie Georgië
Van strandliggen tot heli-skiën en van kerkbezoek tot drankgelach, de meeste reizigers zullen zich wel vermaken in Georgië.
Voor citytrippers
Barcelona kent iedereen zo onderhand wel uit z’n broekzak, Londen is duur en New York ver weg. Tbilisi is de ideale bestemming voor een originele citytrip. De stad doet Europees aan, heeft goed openbaar vervoer en een bruisend uitgaansleven, maar is net even wat anders dan de geijkte opties. En: vanuit de stad kan je makkelijk een daytrip maken. Ga bijvoorbeeld paardrijden in een Nationaal Park, bezichtig een verborgen klooster of bezoek een wijngaard in de bergen.
Voor beachbabes
Voor zonaanbidders is Batumi met haar subtropische klimaat de ideale bestemming. Het is een typische kuststad (inclusief permanent reuzenrad) waar je in de Zwarte Zee kunt poedelen, met de boot op zoek kunt gaan naar dolfijnen en na een stranddag het nachtleven induikt.
Voor sportievelingen
Het prachtige landschap van Georgië biedt soelaas aan wandelaars, bergbeklimmers, wintersporters, mountainbikers, skydivers en andere sportievelingen. En het land beschikt ook nog eens over thermale baden voor wie de arme spiertjes even rust wil gunnen.
Voor lekkerbekken
Heb je wel eens Khachapuri (zeg: gatjapoeri – alleen de naam is al fantastisch) geprobeerd? Dit traditioneel Georgische deeggerecht komt in vele vormen, maar allen hebben dit gemeen: een overdaad aan kaas. Need I say more? Daarnaast is het land een van de oudste wijnregio’s ter wereld en produceert het prima cognac. Zelfs voor fitgirls en vega’s geeft de traditionele keuken genoeg keuze aan smaakvolle salades, soepen en gerechten met peulvruchten.
Voor cultuursnuivers
Dankzij de intrigerende geschiedenis is er ook voor cultuursnuivers genoeg te doen. In Georgië struikel je over de kerken, kloosters en kastelen en vind je veel overblijfselen van de Perzische cultuur. Maar ook de Sovjets hebben hun stempel achtergelaten op het land. Geschiedenisfreaks, eat your heart out.
Voor avonturiers
Dankzij de taal (onverstaanbaar) en het schrift (prachtig, maar lijkt nergens op) is reizen in dit land een mooie uitdaging. Zeker buiten de steden waar weinig Engels wordt gesproken maar waar de bevolking wél graag in contact komt met reizigers. Koop onder de toonbank van de lokale supermarkt een fles chacha (huisgestookte druivenwodka) en maak vrienden.
5x Waarom op vakantie naar Georgië?
- Het is maar 4,5 uur vliegen van Schiphol naar Tbilisi;
- De Lari staat laag, dus reizen in Georgië is zeer vriendelijk voor je portemonnee;
- De bevolking ontvangt je met open armen;
- Het is ecologisch gezien een van de meest gevarieerde landen ter wereld met onder andere woestijn, Alpien gebergte en subtropisch klimaat;
- En, last but not least: de Georgische kaas is zo bijzonder dat de kaassoort Dambal khacho zelfs op de UNESCO World Heritage lijst is gezet. Ik bedoel maar.
Bron: Borders
0 Comment